Zwanger, en dan?

Zwanger, en dan?

juni 10, 2021 0 Door hoekstravanbeek

Je menstruatie blijft uit, je bent moe, moet vaak plassen of bent misselijk. Allemaal vroege symptomen dat je zwanger kunt zijn. Maar dit weet je pas zeker als je een zwangerschapstest hebt gedaan. En als er dan twee streepjes tevoorschijn komen zit je waarschijnlijk vol met vragen. Want wat moet er allemaal geregeld worden? Mag je alles nog wel eten? Hoelang ben je al zwanger? Je leven zal even op zijn kop staan. Maar geen zorgen, met dit artikel weet jij precies waar je aan toe bent en wat belangrijk is om te regelen.

Dit moet je regelen:

Het is handig om de laatste dag van je laatste ongesteldheid op te schrijven. Zo kun je precies uitrekenen hoe lang je zwanger bent door de weken te tellen. De verloskundige zal hier naar vragen als je contact opneemt voor het maken van een afspraak. Je hoeft je huisarts niet op de hoogte te brengen, dit doet de verloskundige. En slik je al foliumzuur? Doe je dit nog niet dan is dit het perfecte moment om daar mee te beginnen. Probeer zo gezond mogelijk te eten en gebruik geen alcohol of drugs. Laat ook liever geen röntgenfoto’s maken, de straling kan schadelijk zijn voor je ongeboren baby.

Wat gebeurt er bij de eerste afspraak bij de verloskundige?

Bij de eerste afspraak bij de verloskundigenpraktijk Pendrecht krijg je een echo om te kijken hoelang je zwanger bent, of het hartje klopt en of je een een- of meerling verwacht. Deze echo vindt plaats rond de 7 weken zwangerschap.
Na de eerste afspraak worden er zwangerschapscontroles ingepland om de voortgang van je zwangerschap bij te houden. Tijdens deze controles wordt er bloed afgenomen, je bloeddruk wordt opgemeten en je wordt gewogen. Ook krijg je informatie over hoe de zwangerschap normaliter verloopt en voedings- en leefadviezen.
Tip: Zorg dat je een volle blaas hebt voor de eerste echo, dan is het kindje beter te zien.