Fashionfotografie als specialiteit

Fashionfotografie als specialiteit

mei 27, 2021 0 Door hoekstravanbeek

Soms heb je gewoon een goede fotograaf nodig. Om een mooie portretfoto te maken van je gezin of je kinderen. Een goede foto voor LinkedIn en andere social media. Foto’s voor je webshop of een bruidsfotograaf. In elk mensenleven zijn er momenten die erom vragen vastgelegd te worden. En dan niet met je telefoon door een onervaren familielid, maar door iemand met kennis en ervaring en een goede camera. Fotograaf Utrecht is zo’n fotograaf, van veel markten thuis en met een gedegen achtergrond in de fotografie. Specialiteiten zijn modefotografie en reportagefotografie.

Fashionfotografie als specialiteit

Fashionfotografie is één van de vele specialismen in de fotografie. Een fashionfotograaf of modefotograaf werkt meestal met modellen. Voor fashionfotografie is de locatie van groot belang. Die bepaalt voor een groot deel de sfeer van de foto's. De locatie kan een studio zijn. De fotograaf heeft dan volledige controle over de lichtomstandigheden. Ook een oude fabriekslocatie of juist moderne architectuur biedt veel mogelijkheden voor mooie foto’s. Bij modefotografie worden vaak ook een visagist en stylist ingeschakeld om de perfecte foto te kunnen maken. In de nabewerking kunnen nog oneffenheden en details worden weggewerkt. Een modefoto moet er over het algemeen gelikt uitzien. Wordt daar van afgeweken, dan is dat ook een bewuste keuze en is ook dat geregisseerd.

Reportagefotograaf

Een reportagefotograaf vertelt met een serie foto’s een verhaal. Het is dus meer dan een aantal foto’s over hetzelfde onderwerp. Thema, sfeer en stijl van de foto’s moet overeenkomen, zodat de kijker er een verhaal van kan maken. Dat klinkt makkelijker dan het is. Reportagefotografie vraagt veel voorbereiding, juist omdat je bij het maken van de foto’s afhankelijk bent van het moment. Je moet de locatie goed kennen, ongeveer weten wat er gaat gebeuren en je camera goed beheersen. Bij reportagefotografie is het belangrijk dat de fotograaf niet teveel opvalt. Ongezien foto’s kunnen maken kan betere beelden opleveren. Meerdere lenzen om van veraf te kunnen fotograferen of juist van heel dichtbij levert een afwisselendere serie op en kan het verhaal versterken.